Огнената стихияв съседката ни продължава Голямо бедствие. Това е най-големият пожар

...
Огнената стихияв съседката ни продължава Голямо бедствие. Това е най-големият пожар
Коментари Харесай

От първо лице - ръководителят на българската мисия в Гърция говори за най-големия пожар в историята на Европа

Огнената стихияв съседката ни продължава

„ Голямо злополучие. Това е най-големият пожар който е възниквал на територията на Европа. Все още има затворени автомагистрали и пътища с стеснен достъп. Мерки за сигурност са взети “, сподели комисар Валентин Василев, началник на задачата на българския модул за гасене на пожари в Гърция пред бТВ.

Огнената буря в съседката ни продължава. Екипът от български пожарникари продължава да гаси в региона на Комотини. Възстановява се инфраструктурата, а заплахата към този момент е по-малка.

„ Ликвидирането на този пожар изисква интервенция на добре подготвени и оборудвани за погасяване на горски пожари. Фронтът на самия пожар се развива, само че не е добил такава активност, тъй като имаше дъждове. Имаше изгорели постройки, наранена обработваема земеделска земя и горски територии. Видяхме и доста гръцки пожари, които се борят дни наред, както и тяхната признателност, че им оказваме помощ “, добави комисар Василев. 

Той прикани преди пътешестване в друга страна да се осведомяваме каква е ситуацията там. В Гърция са взети ограничения за сигурност и предварителна защита, като приложения на телефоните алармират, когато навлизате в рискова зона. 

Припомняме, че в Северна Гърция от седмица има голям пожар, който обхвана 65 хиляди хка.

Пожарите са на толкоз огромна територия поради мощния вятър и високите температури.

„ Тук безусловно всичко е с доста невисок % на мокрота, напряко е квалифицирано за горене, т.е. при най-малка искра в тази растителна маса пожарите стават неконтролируеми. Българските чиновници ще са в Гърция за шест дни, като в случай че гръцките сътрудници имат потребност от нас - ще се реши дали ще продължим или ще бъдем сменени “, изясни Василев.

Десетки обитаеми места са евакуирани, а до този миг са задържани 13 души - незаконни мигранти, които са обвинени в предизвикването на пожарите. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР